Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsУскорението на инфлацията в САЩ, която достигна 13-годишен

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsУскорението на инфлацията в САЩ, която достигна 13-годишен
Коментари Харесай

Американската централна банка започна да се подготвя за затягане на политиката

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pexels

Ускорението на инфлацията в Съединени американски щати, която доближи 13-годишен най-много през май, а в някои индикатори доближи върхове от дните на Роналд Рейгън, принуди чиновниците на Федералния запас да трансформират тона си.
След срещата в сряда, Фед остави основния диапазон на лихвените проценти (0-0,25% годишно) неизменен, само че за първи път от началото на рецесията увеличи лихвите по интервенции на паричния пазар, написа finanz.ru.

;
Обратното репо на Банката на Федералния запас на Ню Йорк, позволяващо на банките да " паркират " непотребни пари в брой, от 17 юни ще се прави при 0,05% годишно (срещу 0% по-рано).
Ставката, която FRS заплаща върху запасите, сложени в сметките й, също ще се усили с 0,05 процентни пункта, до 0,15% годишно.
В същото време настроението на членовете с право на глас в Комитета за отворен пазар внезапно се промени, следва от блока на макроикономическите прогнози, оповестен от Фед.
Ако през март единствено четирима от 18 бяха за повишение на основния % през идната година, то на срещата през юни към този момент имаше седем от тях.
В прогнозите за 2023 година болшинството (13 души) са за повишение на ставките, до момента в който преди три месеца те бяха седем.
Прогнозата на Фед за основния % за 2023 година в този момент е 0,6%, което значи най-малко две стъпки нагоре. В същото време бяха дадени пет гласа във FOMC за три или четири нараствания (до 0.75-1% или 1-1.25%).

" Инфлацията може да се окаже по-висока и по-стабилна, в сравнение с чакаме ", сподели ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл, разяснявайки резултатите от срещата.
„ Тъй като стопанската система продължава да се отваря, повишаването на търсенето може да бъде огромно и бързо, а спиранията на предлагането, компликациите при наемането и други проблеми могат да продължат да лимитират темповете, с които предлагането се приспособява “, изясни той.
Фед увеличи внезапно прогнозата си за инфлацията за настоящата година - 2,4% до 3,4% и леко за идващите две - до 2,1% и 2,2% (срещу 2% и 2,1% на срещата през март).
Ключовият въпрос за пазара си остава количествената стратегия за облекчение, според която Фед изпомпва 3,5 трилиона $ на пазарите и продължава да купува активи със скорост от 120 милиарда $ на месец.

Тези интервенции ще продължат, заяви американският регулатор в известие: ежемесечно салдото на Федералния запас ще се попълня с държавни облигации за 80 милиарда Долара и ипотечни облигации - за 40 милиарда Долара.
Началото на ликвидацията на QE обаче към този момент стартира да се разисква деликатно. Пауъл сподели на срещата, че чиновниците на Фед " приказваха за започване на диалози " за преустановяване на програмата за изкупуване. Той добави, че пазарът ще бъде предизвестен авансово за всевъзможни промени в " количественото облекчение ".
„ Настъпи забележителна смяна в метода, по който Фед гледа на инфлационните опасности “, сподели Марк Кабана, пълководец в Bank of America.
През юни темпът на напредък на потребителските цени в Съединени американски щати доближи 5% годишно - най-високият от 2008 година насам. Основната инфлация, като се изключи силата и храните, реализира връх от 1992 година (3,8%), а нарастването на цените на суровините от 6,8% беше невиждано за 39 години.

Въпреки че Фед продължава обществено да твърди, че повишението на цените е краткотрайно, наподобява регулаторът „ вижда опасността от по-висока инфлация, която евентуално е отразена “ в прогнозата за основния лихвен %, изяснява той.
Доларът реагира на срещата с рекорден растеж от март 2020 година Доларовият показател, който отразява лихвения % по отношение на шест основни международни валути, се увеличи с 0,93% и възобнови своя най-много от края на април - 91,36 пункта.
Рублата на Московската борса, отслабваща след договарянията сред Владимир Путин и Джо Байдън, форсира рухването. Към 23,40 часа московско време доларовият курс с изчисляването на на следващия ден се усили с 0,64%, до 72,64 рубли, а по-рано доближи 72,71 рубли - седмичен най-много. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР